ClickCease
 

BlogCuriozitati despre aerul conditionat

Curiozitati despre aerul conditionat

Inca din antichitate, omenirea a fost preocupata de racirea aerului in zilele toride de vara. Recoltarea ghetii pe timpul iernii si pastrarea ei pentru a fi folosita vara a devenit o afacere prospera la sfarsitul secolului al XVII-lea . In epoca moderna, aceasta practica a fost inlocuita de masinile automate care produc gheata.

Conceptul de baza al aerului conditionat se spune ca a fost inventat in Egiptul antic, cand pentru a racori aerul din incaperi, se atarna stuf ud la ferestre. Sistemul functiona datorita evaporarii apei care racorea aerul cand adia prin ferestre. In secolul al doilea, chinezii foloseau un ventilator rotativ cu 7 roti de 3m in diametru, ce era pus in functiune de sclavii de la acea vreme.

Service si intretinere aer conditionat – Reparatii aer conditionat

Aerul conditionat modern, asa cum il stim acum, a aparut ca urmare a progresului inregistrat in secolul al XIX-lea in domeniul chimiei. Primul aer conditionat alimentat de curent electric a fost inventat si folosit in 1902 de catre inventatorul american Willis Carrier, desi acesta l-a conceput pentru reglarea umiditatii la tipografia unde lucra, nu pentru uz casnic.

Prima definitie functionala pentru aerul conditionat a fost lansata in anul 1908 si este creditata lui G. B. Wilson:

* Mentine un nivel optim de umiditate in toate incaperile locuintei;

* Evaporarea umiditatii in exces din aer, care poate aparea in anotimpurile ploioase;

* Aprovizionarea cu aer ventilat constant;

* Eliminarea impuritatilor, a micro-organismelor si a prafului din aerul din incapere;

* Racorirea aerului cand tempetarura ambientala este prea mare;

* Incalzirea aerului cand este frig sau pe timpul iernii;

* Un aparat care nu este foarte costisitor la achizitie si mentenanta;

In zilele noastre, a avea un sistem de climatizare a devenit aproape indispensabil pentru orice locuinta, datorita gradului de confort ridicat pe care aerul conditionat il ofera. In momentul achizitionarii sistemului de climatizare investitia financiara poate fi un mic efort, dar aceasta se amortizeaza rapid iar costurile de mentenanta si intretinere sunt necesare o data sau de doua ori pe an, iar confortul merita tot efortul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× Te ascultam!