ClickCease
 

BlogInstalatii si aer conditionatAgentul frigorific R-32

Agentul frigorific R-32

Ce este agentul frigorific?

Agentul frigorific este o substanta chimica care circula intr-un un circuit inchis in interiorul unei instalatii frigorifice in speta aparatul de aer conditionat pentru a transporta caldura unui sistem cu pompa de caldura de la si catre aerul din exterior si interiorul locuintei.

Cum functioneza agentul frigorific pe incalzire?

– evaporizatorul este locul unde agentul frigorific isi schimba starea de agregare din lichida in gazoasa, preluand astfel caldura din aerul exterior;
– compresorul unitati exterioare va comprima gazul rezultat, producandu-se astfel cresterea temperaturii acestuia;
– in continuare condensatorul ofera gazului posibilitatea de a-si transfera caldura spre sistemul de incalzire, pana cand revine treptat in stare lichida;
– valvele de expansiune au rolul de a micsora presiunea agentului frigorific, moment in care va incepe vaporizarea lui si declansarea unui nou ciclu.

Agentul frigorific R-32
Agentul frigorific R-32
Cum functioneza agentul frigorific pe racire?

– evaporizatorul sistemului ajuta agentul frigorific sa capteze racoarea din aerul ambiental exterior prin schimbarea starii sale de agregare din gazoasa in stare lichida;
– compresorul unitatii exterioare comprima agentul frigorific pentru a-i cobora temperatura;
– urmeaza actiunea condensatorului care lasa freonul in stare lichida sa cedeze racoarea spre sistemul de racire, in timp ce va reveni in stare gazoasa si intregul ciclu reincepe.

Care este diferenta dintre agentul frigorific R32 si R410A?

Daikin are ca obiectiv dezvoltarea de sisteme care imbunatatesc nivelurile de confort, avand in acelasi timp un impact scazut asupra mediului. Alegerea agentului frigorific este un factor principal in demersul de maximizare a eficientei energetice si minimizare a impactului asupra incalzirii globale a acestor sisteme. Utilizarea agentilor frigorifici se evalueaza in functie de urmatorii factori cheie:

– potentialul de incalzire globala (GWP),
– eficienta energetica,
– eficienta resurselor naturale.

Agentul frigorific R32 are un GWP de 650 in comparatie cu GWP-ul de 2088 al R410A, adica o reducere de 68%. De asemenea, produsele cu R32 pot atinge niveluri mai ridicate ale eficientei, atat in conditii de sarcina partiala, cat si de sarcina totala, iar R32 este un agent frigorific monocomponent, usor de reciclat.

De ce sa aleg agentul frigorific R32?

Daikin fiind singura companie din lume care produce atat unitati de aer conditionat, cat si agentii frigorifici folositi de acestea, a introdus R32, un nou agent frigorific pentru aparatele de aer conditionat care are doar o treime din potentialul de incalzire globala al altor refrigeranti traditionali. In noiembrie 2012 au introdus pe piata primul aparat de aer conditionat din lume care utilizeaza agentul frigorific R32: Ururu Sarara. Incepand cu anul 2015 Daikin a extins gama de aparate care functioneaza cu agentul frigorific prietenos cu mediul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *